Особливості шведської кухні: по-домашньому смачно
Ох, хто ж із нас не любить поласувати чимось смачненьким і незвичайним? Куштували щось із традиційної скандинавської кухні? А як щодо шведської? Готуйтесь запастись серветками або ж дитячими нагрудникfми, бо буде дуууже смачно:) Сьогодні в нашому блозі ви дізнайтесь особливості шведської кухні.
Шведський стіл – як це було або Як нагодувати всіх
Усім відомий так званий вислів «шведський стіл». Але ні, це не той випадок, коли зголодніли туристи або гості на банкеті накидаються на гарно розставлену і «халявну» їжу:) Хоча... Ось вам невеликий історичний екскурс. Колись давно, запрошуючи гостей на вечерю, шведи готували багато ситних страв на кілька днів, щоб ніхто з присутніх не залишився голодним. Бо частенько траплялось, що гості прибували здалеку і залишались не тільки відпочити з дороги, а й погостювати. І їжа потребувала довгого зберігання. Тому вже так історично склалось, що у шведській кухні популярні й досі соління, маринади, копчення, а також жири і цукор.
Особливості шведської кухні
Але повернімось до сьогодення. Традиційний шведський стіл – це, перш за все, смачно і оригінально приготовлена риба. Не дивно, що шведи так люблять її, адже країна майже з усіх боків оточена водою. Смачна і корисна їжа у них – це не делікатес і не розкіш, а буденна і доступна потреба.
До речі, традиції харчування Швеції мало чим відрізняються від інших скандинавських країн. Між шведською, датською та норвезькою кухнями досить незначні відмінності. У них є спільна особливість: простий стиль приготування їжі. А шведська кухня характеризується ще й економністю практичністю.
Будь-яке застілля шведи починають із обов'язкової страви – солоного оселедця – в гірчиці, у вині, з цибулею, філе оселедця з білим соусом, оселедець на грилі або запечений у духовці з лимоном, бутерброд з оселедцем, оселедець в маринаді "гласместарсіль" і под. .
Опісля їдять іншу солону і копчену рибу, і вже потім переходять до інших страв. Як ми зауважили на початку, шведська кухня проста по-домашньому. Найчастіше рибу доповнюють картоплею-пюре, вареними овочами, яйцями або ж різноманітними соусами.
Традиційні м'ясні блюда, в основному, готуються зі свинини, оленини і дичини. Більшість м'ясних страв (особливо тефтелі) подають із брусничним варенням.
Серед молочних страв шведи полюбляють сири, кисле молоко і йогурт. Також постійно на столі присутні пудинги, сірий хліб, сухі хлібці різних сортів і форми та різноманітні варення з місцевих ягід, які часто доповнюють м'ясні страви. Пікантно, чи не так?
Святкуйте по-шведськи
Не треба їхати у Швецію, щоб скуштувати заморську кухню. І якщо ж готувати, ну, зовсім неохота, достатньо закупитися смачними і легкими у приготуванні закусками в інтернет-магазині To Home. У нас ви знайдете смачнющий маринований оселедець, копчений лосось, заморожені креветки, м’ясні та овочеві фрикадельки, хрусткі печива, солодощі та різноманітні напої. Скоріш кличте друзів на вечірку!:)
>> Вам сподобається стаття: Мистецтво готування кави – капучинатор
Оксана Гудима
спеціально для tohome.com.ua